TechEd Developers 2006: DEV234 – Commerce Server 2007

Commerce Server is een van die producten die altijd net buiten m’n gezichtsveld ligt. Binnen The Vision Web hebben we een aantal experts op het gebied, dus het is niet echt nodig om me daar mee te bemoeien. Nu CS2007 gebaseerd is op ASP.NET 2.0 weet ik echter ineens veel meer van de algemene werking dan voorheen. Door het baseren op ASP.NET 2.0 is CS2007 overigens niet meer bruikbaar met ASP, omdat er geen COM interfaces meer zijn. Die zou je wel weer kunnen maken door de Web Services interface te wrappen, maar dat moet je niet willen.


De spreker (Ryan Dononvan) weet waar hij het over heeft, maar dat mag ook wel als je onderdeel bent van het team dat het maakt. Wel lopen z’n demo’s nog redelijk stroef. Dat een iisreset nodig is om een nieuw thema (look & feel) toe te passen vind ik wel dubieus. Een half uur in de sessie heb ik alleen nog maar ASP.NET 2.0 dingen gezien, met uitzondering van de standaard globalization zaken.


Wat me vooral opvalt is dat CS2007 niet een beetje, maar echt veeeeel beter doordacht is dan z’n voorloper. Het is niet meer een verzameling losse handige tools, maar veel meer gericht op het proces. Zo kunnen allerlei business rules gedeeld worden tussen verschillende onderdelen, zodat je niet meer op meerdere plaatsen dezelfde rules moet implementeren. De BizDesk is ook weg en vevangen door een Windows SmartClient applicatie die communiceert via de Web Services interface. De code van de SmartClient is beschikbaar in de Partner SDK en je kunt ‘m daarom aanpassen aan eigen wensen. Dat geldt ook voor de rapportage, omdat die gedaan wordt via Reporting Services. Gek genoeg voor zowel SQL 2000 als SQL 2005, terwijl CS2007 alleen draait op SQL 2005 (althans dat zei Ryan eerder in z’n presentatie).


Tip voor de spreker (demo’s geven les 1): zorg dat je alle updates geinstalleerd hebt en zet auto update daarna uit! Nu moest hij wachten tot zijn VPC opnieuw opgestart was na het installeren van updates.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

84 − 79 =