Zoek de juiste karakter encoding

Het scenario:
Een bestaande applicatie schrijft (Word) bestanden in een image-field in een SQL Server database, en jij moet ze er weer uithalen en naar een browser sturen.


De oplossing:
Je zou zeggen “no problemo”, met een DataReader kan ik bytes uit het betreffende veld lezen, en als ik gebruik maak van een DataAdapter+DataSet dan heb ik de hele byte array. Vervolgens gebruik je gewoon Response.BinaryWrite. Dat dacht ik eerst ook, totdat ik het deed en Word niet met het bestand overweg bleek te kunnen.


In dit saoort gevallen is een HEX viewer onmisbaar. Trek een bestaand document open en kijk hoe die er op byte niveau uitziet, en doe hetzelfde met het foute bestand. In mijn geval viel op dat we dezelfde karakters erin stonden, maar in het foute bestand staat een extra byte tussen alle karakters. Het foute bestand maakt dus kennelijk gebruik van 16-bits karakters, vermoedelijk UTF-16 (Unicode). Om dat te verhelpen kun je gebruik maken van de System.Text.Encoding class:


Encoding.Convert(Encoding sourceEncoding, Encoding destinationEncoding, byte[] sourceByteArray);


Mijn eerste gok was UTF-16 naar UTF-8, maar dat bleek niet goed te zijn. Ook de andere in .NET bekende encodings (UTF-7, ASCII) leverden niets op. Terug naar de Windows code pages dus… Mijn eerste gok was meteen goed: windows-1252, waardoor de code hieronder het gewenste resultaat leverde (GetDocument is een functie die en byte array teruggeeft van het bestand in de database):


Encoding targetEncoding = Encoding.GetEncoding(1252);
Response.Clear();
Response.ContentType = “application/ms-word”;
Response.AddHeader(“Content-Disposition”, “attachment;filename=bestand.doc”);
Response.BinaryWrite(Encoding.Convert(Encoding.Unicode, targetEncoding, DocDataAccess.GetDocument(documentId)));

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

31 + = 41